T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NEVŞEHİR / MERKEZ - Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MESEM-ÇIRAKLIK SIKÇA SORULAN SORULAR

 

 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ HAKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

 

1- 3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'ndan Beklenen Faydalar Nelerdir? -3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'nun Çıkarılmasında Amaç, Kaliteli Mal Ve Hizmet Üretiminin Ana Girdisi Olan Kalifiye Elemanların Yetiştirilmesine İlişkin Çalışmaları Düzenlemektir.

 

2- Çırakların Eğitiminde Amaç Nedir? -Çırakların Eğitiminde Amaç; Değişik Nedenlerle Örgün Eğitim Sistemi Dışında Kalan Ve İş Yerlerimizde, Gelecekte Kalfa Ve Usta Unvanı İle Çalışacak Veya Kendi İşyerlerini Açacak Gençlerimizin, Kaliteli Mal Ve Hizmet Üretmelerini Sağlamak Üzere Yetiştirmek, Yeteneği Uygun Olanlara Yüksek Öğrenim İmkânı Vermektir.

 

3- 3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'nun Çırak Çalıştıran İşletmelere Sağladığı Yararlar Nelerdir? -İlgili Kanuna Göre Çırak Çalıştıran İşyerlerine Sağlanan Faydalar Aşağıdaki Şekilde Özetlenebilir; -İşyerlerinde Gelişen Teknolojiye Uyum Sağlayabilecek Elemanların Yetiştirilmesi Hızlandırılır. -Çırakların Sık Sık İşyeri Değiştirmesi Önlendiğinden İşyeri Şartlarına Uyum Sağlayabilecek Elemanların Yetiştirilmesi, İstihdam Edilmesi Önemli Bir Sorun Olmaktan Çıkar. -Çıraklara Ödenen Her Türlü Ücret Vergiden Muaf Olup, Yapılan Harcamalar Gider Olarak Gösterilebilir. -Eğitime Devam Eden Çırakların Bir Süre Sonra Yapacakları İşlerin Kalitesi Yükselecek, Malzeme, Takım Ve Tezgâhların Bakımı, Onarımı Ve Kullanılmasındaki Verimlilik Artacaktır. -Çırakların Sosyal Sigortalar Primleri Bakanlık Bütçesinden Karşılanmaktadır. -Sınıfa Giren Çırağın Sosyal Yapısında Meydana Gelen Gelişme, İşyerindeki Çırak-Kalfa-Usta İlişkilerini Olumlu Yönde Etkileyecek, Özellikle Müşteri İle Temasta Olan Çırağın Tutum Ve Davranışlarındaki Değişiklik, İşyerlerinde Belirgin Bir Düzelme Sağlayacaktır. -Çıraklık Sistemi, Gençlerimizi Ve Çocuklarımızı Alkol, Kumar, Uyuşturucu Gibi Kötü Alışkanlıklardan Koruyacak Ve İşletmeler Topluma Bu Yönden Önemli Katkıda Bulunabilecektir. -Kanunlara Uygun Çırak Çalıştırmayan İşyerlerinin Karşılaştıkları Ağır Para Cezaları Gibi Müeyyidelerden Uzaklaşmış Olacaklardır.

 

4- Her İşyeri Çırak Çalıştırabilir Mi? -3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'nun İlgili Maddelerine Göre Her İşletmenin Çırak Çalıştırması Mümkün Değildir. Herhangi Bir İşyerinin 3308 Sayılı Kanuna Uygun Olarak Çırak Çalıştırabilmesi İçin Aşağıdaki Özellikleri Taşıması Gerekmektedir. -Çırağın Çalışacağı Meslek Dalı Kanun Kapsamında Bulunmalıdır. -İşyerinde Usta Öğretici Belgesi Bulunan Eleman Olmalıdır. Ustalık Belgesi Bulunmayanların Veya Ustalık Belgesi Alma Hakkına Sahip Olmayanların "Usta Öğreticilik Kursları"Na Katılmaları Mümkün Olmadığından Bu Gibilerin Aldıkları Usta Öğretici Belgeleri Çıraklık Eğitiminde İşlem Görmemektedir. -Bakanlıkça Hazırlanan Model Sözleşme, Çırak, Çırağın Velisi Ve İşyeri Yetkilileri Tarafından İmzalanmalı, İşyerinin Bağlı Bulunduğu Mesleki Kuruluştan Numara Alınarak Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce Onaylanmalıdır. -Mesleğin Özelliğine Göre; İşyerinde, Çırağın Sanatını Öğrenebileceği Miktarda Makine Ve Takım Bulunmalıdır.

 

5- İşyerimde Çırak Çalıştırmayı Düşünüyorum, Ne Yapmalıyım? İşyerinizde Çırak Yetiştirmeyi Düşünüyorsanız Öncelikle Yapacağınız, İş Durumunuzun Çırak Çalıştırmaya Elverişli Olup Olmadığını Değerlendirmektir. Bunun İçin Kendinize Şu Soruları Sorunuz; A)Çırağın Yetişeceği Meslek Dalı Kanun Kapsamında Mıdır?

B)İşyerimde Usta Öğretici Belgesi Bulunan Eleman Var Mıdır?

C)İşim Gelişmeye Ve Çırak İstihdam Etmeye Uygun Mudur?

 D)İşe Almayı Düşündüğüm Çırağın Yaşı Uygun Ve En Az İlkokul Tahsili Yapmış Mıdır?

E)Çırağa Mesleği Öğretebilecek Yeterli Alet Ve Makine Var Mıdır?

 

6- İşyerime Almayı Düşündüğüm Çırakları Nasıl Bulabilirim? -İşyerlerinde Çırak Çalıştıran İşletmeler, Çıraklarını Genellikle Gazete İlanları, İşyerlerinde Ve Çevresinde Çalışanların Yakınları İle Temin Etmektedirler. Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürlükleri İle Bağlı Bulunduğunuz Mesleki Kuruluşlar, İş Ve İşçi Bulma Kurumu Bu Konuda Size Yardımcı Olabilirler.

 

7- Çırağımla Sözleşme Yapmak İstiyorum, Sözleşmeyi Nereden Temin Edebilirim? Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlükleri'nden Temin Edebilirler.

 

8- Çıraklığa Başlamak İçin İlköğretimi Bitirmek Zorunluluğu Var Mı? -İlgili Kanun, Bir Kişinin Çırak Olabilmesi İçin 1996-1997 Öğretim Yılından Önce İlkokulu Bitirenler İle Daha Sonraki Tarihlerde İlköğretim Okulunu Bitirmek Zorunda Olduklarını Belirtmektedir. Bu Duruma Göre İlköğretim Okulunu Bitirip 14 Yaşından Küçük Olmayanlar Çırak Olarak Sözleşme Yapabilirler.

 

9- Çıraklığa Başlama Yaşı Kaçtır? -3308 Sayılı Kanunun A Bendine Göre 14 Yaşını Doldurmuş, İlköğretim Mezunu Olanlar, Diğer Şartların Da Uygun Olması Halinde Çıraklık Sözleşmesi Yapabilirler.

 

10- Sözleşme Yaparak Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt Yaptırdığım Çırağımı Ssk'ya Bildirecek Miyim?

-Bu Tür Bir Bildiriye Gerek Yoktur.

 

11- Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili değişiklik olduğunu duydum. Ne değişti?

9/12/2016 Tarih ve 29913 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle mesleki eğitim merkezi zorunlu ortaöğretim kapsamına alındı. Yani ortaokulu bitirenler zorunlu ortaöğretim (lise) eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabileceklerdir. Ayrıca işverenlere çalıştırdığı çırak öğrenciler için her ay devlet katkısı sağlanacaktır.

 

12- Mesleki Eğitim Merkezine kimler kayıt olabilir?

Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.

 

13-Mesleki eğitim merkezine ne zaman kayıt olabilirim?

Mesleki eğitim merkezine ilk defa yerleştirilen öğrencilerin sözleşme imzalama sürecinin ders yılının başlamasını takip eden en geç iki ay içerisinde tamamlanması gerekir. 3308 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bir işletme ile sözleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder.

 

14-Mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda mutlaka bir işyerinde çalışmak zorunda mıyım ?

Bir işyerinde çalışmak zorunludur.

 

15-Yanımda ortaokulu bu sene bitirmiş olan oğlum çalışmaktadır. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırmak zorunda mıyım ?

Kayıt yaptırmak zorunludur. 18 yaşından küçükler Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olmadan çalıştırılamaz. Yani mesleki eğitim merkezi zorunlu bir eğitimdir.

 

16- Mesleki eğitim merkezlerinde hangi meslek dallarında kayıt yaptırabilirim.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilirler.

 

17- İşyerinde pratik eğitim gören mesleki eğitim öğrencisi en az ne kadar ücret alması gerekir ?

Asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30-50 si kadar ücret alır. Bunun üzerinde de ücret ödenebilir. Üst sınır yoktur.

 

18-Mesleki eğitim merkezine kayıt oldum, sigortam ne zaman başlar?

İlgili meslek dalında bir işletme ile sözleşme imzalanıp okula teslim edildiği gün SGK girişi yapılır. Örneğin sözleşme ve ekleri 5 Eylül günü okula teslim edildiğinde aynı gün SGK işe giriş bildirge işlemi yapılır, ancak SGK işe başlama tarihi bir gün sonrası yani 6 Eylül olur.

 

19-Öğrenci sigortalarından aileleri yararlanabilir mi?

İş kazası ve meslek hastalığı primi ödenmekte olup sadece kendisi yararlanabilir. Anne, baba, eş, çocuk vb. yararlanamaz. Emekliliğe sayılmaz.

 

20-Mesleki eğitim merkezini bitirdiğimde hangi belgeleri alabilirim?

Sırasıyla KALFALIK ve USTALIK belgeleri alınabilir. Ustalık belgesi olanlar için düzenlenecek kurs sonunda başarılı olanlara USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi verilmektedir.

Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir.

 

21-Aynı meslekte başka bir iş yerinde çalışabilir miyim?

Bir işletme ile sözleşme imzalanıp mesleki eğitim merkezi müdürlüğünün onaylamasıyla sözleşme yürürlüğe girer. Sözleşmede yazan hükümlere aykırı olarak işyeri değiştirilemez.

 

22- 25 Yaşındayım, ortaokul mezunuyum, hiç liseye gitmedim, mesleki eğitim merkezine kayıt olabilir miyim?

Mesleki eğitim merkezine her yaştan vatandaşımız kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur. En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla ve bir işletme ile sözleşme imzalanıp gerekli diğer evraklarla beraber mesleki eğitim merkezi müdürlüğüne teslim edilmesiyle ile süreç başlamış olur.

 

23- Öğrencilerin sigorta primlerini işveren mi yoksa okul mu ödüyor?

Öğrenci sigorta primleri okul tarafından ödenmektedir. Öğrencilere iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ödenmektedir.

 

24-Teorik ve pratik eğitim nedir?

Teorik eğitim okulda yüz yüze yapılan eğitimdir. Pratik eğitim ise 181 meslek dalında usta öğretici gözetiminde işletmede yapılan eğitimdir.

 

25- Mesleki eğitim merkezini bitiren LİSE mezunu sayılıyor mu ? Üniversiteye gidebilir miyim?

 

Mesleki eğitim merkezini bitirip USTALIK belgesi almaya hak kazananlardan lise mezunu olmayanlar fark derslerini açık öğretim yoluyla vererek LİSE diploması almaya hak kazanırlar ve üniversite sınavlarına girebilirler.

Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir.

26-Mesleki eğitim merkezine erkek berberliği meslek dalında kayıt oldum, aynı zamanda Mesleki Açık Öğretim Lisesi Elektrik – Elektronik Teknolojisi alanına kayıt olabilir miyim?

Mesleki eğitim merkezine kayıtlı öğrenciler aynı zamanda Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine de kayıt yaptırabilirler.

 

27-Mesleki eğitim merkezinden aldığım "aşçılık, kuaförlük, kaynakçılık vb." meslek dalında KALFALIK belgem var. Mesleki Açık Öğretim Lisesinde aynı dallardan kayıt yaptırdığımda ne gibi avantajım olur ?

Karşılığı olan derslerden muaf olarak kredisini almış olur.

 

28-Kendimize ait Kuaförlük işyerimiz var, USTALIK ve USTA ÖĞRETİCİLİK belgem yok, yanımızda çalışan ortaokul mezunu ve 25 yaşında olan kızımızı mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırabilir miyim?

Kayıt yaptırılamaz. İşletme yetkilisinin veya işletmede çalışan bir kişinin USTALIK ve USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi olması gerekir.

 

29-Elektrik tesisatçılığı meslek dalında kendime ait işyeri açmak istiyorum, USTALIK belgem yok, ne yapabilirim?

ilgilinin USTALIK belgesi yoksa ve işyeri açmak isterse ustalık belgesi olan bir kişiyi çalıştırması gerekmektedir.(Mesul müdürlük)

 

30-Mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda haftada kaç gün okula geleceğim?

Teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır.

 

31-Yanımda çalışmakta olan çırak öğrenci için ayrıca işveren olarak sigorta primi ödeyebilir miyim?

Mesleki eğitim merkezine kayıt olan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi okul tarafında ödenmektedir. İşveren isterse ayrıca sigorta primi ödeyebilir.

 

32- Yanımda çalışmakta olan çırak öğrenciye 1850,00 TL maaş veriyorum, doğru mu?

Çırak öğrenciye ödenecek maaş asgari ücretin net tutarın yüzde 30 undan az olmamak kaydıyla üst sınırı yoktur.

 

33- Mesleki eğitim merkezinde eğitimler haftanın hangi günleri verilmektedir?

Hafta içinde herhangi bir gün olabilir.

 

34- Erkek berberliği meslek dalında bir işyerine girip mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda işyerindeki çalışmam kontrol ve takibi yapılacak mı?

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışıp mesleki eğitim merkezine kayıt olan öğrenciler her hafta okul tarafından görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından kontrol ve takibi yapılmaktadır.

 

35- Yanımda çalışan çırak öğrenci iş kazası geçirdi, ne yapmalıyım?

Öğrenci iş kazası geçirdiğinde kazayı takip eden üç gün içerisinde işyeri sahibi SGK' ya bildirmesi, gerekmektedir. Aksi halde cezai müeyyide uygulanmaktadır.

 

36-İlkokul mezunuyum, mesleki eğitim merkezine kayıt olabilir miyim?

İlkokul mezunları çırak öğrenci olarak kayıt olamazlar. Açık ortaokul yoluyla ortaokulu bitirdikten sonra kayıt olunabilir.

 

37-Genel Lise mezunuyum. Lokantada aşçı yardımcısı olarak çalışıyorum. Mesleki eğitim merkezine kayıt olup USTALIK BELGESİ alabilirmiyim ?

Lise mezunları en fazla 27 hafta işletmelerde beceri eğitimini yaptıkları takdirde USTALIK belgesi alabilirler.

 

38- Usta öğreticilik belgesini nasıl alabilirim?

181 meslek dalında ustalık, işyeri açma belgesi, mesleği ile ilgili en az önlisans mezunu olanlar mesleki eğitim merkezi müdürlüğünce düzenlenen usta öğretici kurslarına katılarak veya uzaktan eğitim alarak başarılı olmaları halinde usta öğretici belgesi almaktadırlar.

 

39- Lisede okuyan oğlum iki yıl üst üste sınıfta kaldı. Bir işyerinde çalışarak mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırabilir miyim?

Kayıt yaptırabilirsiniz. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışmak kaydıyla kayıt olunabilir.

 

40- Lise 11.sınıfında okurken evlilik dolayısıyla okuldan ayrılmak zorunda kaldım. Mesleki eğitim merkezine kayıt olabilir miyim ?

Kayıt olabilirsiniz. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışmak kaydıyla kayıt olunabilir.

 

41- İmam hatip lisesinde okuyan oğlum akşamları da lokantamızda bizimle beraber çalışıyor; Mesleki eğitim merkezine kayıt olabilir mi ?

Kayıt olamaz. Ancak Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim Lisesine kayıt olduğunda aynı zamanda mesleki eğitim merkezine de çırak öğrenci olarak kayıt olabilir.

 

42- Herhangi bir meslek dalında çalışan çırak öğrenci mesleki eğitim merkezine kayıt olmak istediğinde diğer gerekli evraklarla beraber "sağlık durumunun girmek istediği meslek alanına uygun olduğunu gösteren sağlık raporu almak zorunda mı?

Sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu istenilmesi zorunludur.

 

43- USTALIK belgemi kaybettim yenisini nasıl alabilirim ?

Belge aslı bir kez verilir. Ancak E-DEVLET'TEN barkodlu belge alınabilir.

 

44- Kantin işletmeciliği meslek dalında mesleki eğitim merkezinden almış olduğum İŞYERİ AÇMA belgem var. Okulların kantin ihalesine USTALIK belgen yok diye beni almadılar. Ne yapabilirim?

Belgenin üst kısmında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı İŞYERİ AÇMA BELGESİ veya T.C. Milli Eğitim Bakanlığı USTALIK BELGESİ yazıyorsa bu belgeler bir birine tanınan bütün hakları kapsar. Yani eş değerdir. Dilekçe ile başvuru yapıp itiraz edebilirsiniz.

 

45- USTALIK belgem var, ayrıca MYK mesleki yeterlik belgesi almam gerekir mi ?

Hayır gerekmez. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.

 

46- Lise Telafi Programı İçin Nereden Bilgi alabilirim?

Lise Telafi Programlan için size en yakın Mesleki Eğitim Merkezinden bilgi alabilirsiniz.

 

47-Lise Telafi Programına Kimler Başvurabilir?

Halen Mesleki Eğitim Merkezlerinde okuyan çırak ve kalfalar ile önceki yıllarda ustalık veya kalfalık belgesi sahipleri başvuru yapabilir.

 

48-Öğrenim Durumuna Göre Başvuru Şartlan Nedir?

Lise Telafi Programına kayıt için en az 8. sınıf mezunu olmak gerekmektedir. İlköğretimin 8. sınıfım, açık öğretim ortaokulu bitirenler, ortaokulu bitirenler başvuru yapabilirler. İlkokul beşinci sınıf mezunları ustalık belgesi olsa dahi başvuramaz.

 

49- Ustalık Belgesi Almış Olanların Ders Durumu Nasıl Olacaktır?

"Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programından önceki çerçeve öğretim programlarına göre ustalık belgesi almış olanlar, yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programında belirtilen fark dersleri alacaklardır. Bu derslerden başarılı olanlar diploma alabileceklerdir.

 

50-Önceki Yıllarda Kalfalık Belgesi Almış Olanların Durumu Nasıl Olacaktır?

"Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı" çerçeve öğretim programından önceki çerçeve öğretim programlarına göre kalfalık belgesi almış olanlar, mesleki eğitim merkezi diploma programının 12 inci sınıfına kayıt olacaklar ve bununla birlikte yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programındaki 9, 10 ve 11 inci sınıf diploma fark derslerini alacaklardır.

Bunlardan başarılı olanlar diploma alabileceklerdir.

 

51-Devam -Devamsızlık Durumu NASIL Olacaktır?

Telafi eğitimi uygulamasında, her bir dersin toplam ders saatinin 1/6'sın dan fazla devam etmeyen öğrenciler o dersten başarısız sayılacaklardır.

 

52- Diploma Telafi Programına Kayıt Olanların SGK ve Devlet Desteği Ödemeleri Nasıl Olacaktır.

Telafi eğitimine kayıt olan öğrenciler için sigorta ve devlet katkısı işlemleri yapılmayacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.12.2021 - Güncelleme: 24.12.2021 10:55 - Görüntülenme: 31401
  Beğen | 13  kişi beğendi