T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NEVŞEHİR / MERKEZ - Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YİYECEK İÇEÇEK HİZMETLERİ ALANI

Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.

Turizm sektöründeki gelişmeler, milli gelir içindeki payının artmasını ve önemli istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Turizm gelirlerinin ödemeler dengesine olumlu katkısı ve yabancı sermayeyi ülkeye çekebilmesi sektörün önemini açıkça ortaya koymaktadır. Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; yiyecek içecek hizmetleri alanının da gelişimini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Hızla değişen dünyada yiyecek içecek hizmetleri alanının rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmek zorunlu hâle gelmiştir. Bu nedenler programlarımızda yeni yaklaşım ve düzenlemeleri gerekli kılmıştır.

Yiyecek içecek hizmetleri alanının mesleki eğitim çalışmaları doğrultusunda sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

1. Mutfak,

2. Servis,

3. Pastacılık

4. Bar

5. Hosteslik (Uçak, Tren ve Otobüs)

dalları yer almaktadır.

 

 

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖN LİSANS Aşçılık 2
Gıda Teknolojisi 2
İkram Hizmetleri 2
Kültürel Miras ve Turizm 2
Otobüs Kaptanlığı 2
Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri 2
Turist Rehberliği 2
Turizm Animasyon 2
Turizm ve Otel İşletmeciliği 2
Turizm ve Seyahat Hizmetleri 2

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS Gastronomi ve Mutfak Sanatları 4
Gastronomi 4
Konaklama İşletmeciliği 4
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği 4
Seyahat İşletmeciliği 4
Seyahat İşletmeciliği 4
Turizm İşletmeciliği 4
Turizm ve Otelcilik 4
Turizm Rehberliği 4
Yiyecek-İçecek İşletmeciliği 4
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2013 - Güncelleme: 20.09.2021 15:03 - Görüntülenme: 8122
  Beğen | 1  kişi beğendi